en gammal eftertext

Jag satt just och bläddrade igenom gamla dikter och insåg att jag har skrivit en hel del, dock inte så mycket som jag verkligen är nöjd med. Hittade en dikt, som jag läste på krokstrand i somras, som heter Eftertexten. Bilden jag har och som syns här till höger är därifrån (tror till och med att det är under den dikten). Jag gillar den, den är lite lagom synisk och bitter och samtidigt lite "I will survive"-känsla. Jag tycker det är svårt att skriva dikter om kärlek utan att de blir tramsiga och kliché, men med den här har jag väl lyckats hyggligt.

skriv mitt namn i eftertexten
för jag var där och såg,
all bluff och båg
och nog såg jag
att du var förädisk som en drog
och jag såg hur du vred om,
vred hjärtat ur hans kropp,
jag var där och såg,
skriv mitt namn,
han missade ditt i varningstexten
men låt mitt stå i appenedixen

du klöste namnen ni ristat
in i hjärnbarken
då du listat hans hjärta
och kastat det på marken
du var varken eller
så han har inga fotografier att bränna
och inga brev heller
bara tyst musik.. att bränna
för att sedan klösa och riva
sig själv och sen skriva
att han rister av pulsen från en tabla
och att han löser upp impulsen som brister
i vatten och häller på sin semipermeabla
hud

du strör det inte, möjligtvis spiller
men du gödde honom med salt
och han slickade såren, knaprar piller
när det är kallt
du skriker till honom på våren;
förlåt för allt
det är nog dags för dig att ta mark..

vem fan har sagt att ensam är stark?

Slips-Börje?

Ung Vänster Dalarnas arbetsutskott hade möte idag och det var jävligt bra och skönt. Vi har inte haft ett riktigt fungerande arbete i AU det här året men nu har vi snackat om det och är taggade, Fanny och Björn (Sofia döptes idag om till Björn) - nu kör vi!

Välfärd, makt och rättvisa - helt enkelt - spola skitsnacket, politik är någonting högst konkret och allvarligt. Folk betraktar mig ofta som "politiker" och jag känner mig varje gång felplaserad på något sätt. "Politiker" är i folks ögon tjocka gubbar med slips som man inte kan lita på och som inte tycker någonting eller vill någonting - Det är kring de fördommarna "de ny moderaterna" bygger sin kritik till sittande regering. Vem är då "politiker"? För många är politisk aktivism någonting politiker sysslar med, och politiker är ju som tidigare nämnts tjocka, opålitliga och ovilliga att göra någonting bra för någon.

Låt mig definiera min syn på politik och politisk aktivism, vi börjar enkelt:
Varje dag dör 40000 människor i världen av sjukdommar som lätt kan botas med antibiotika eller annan medicin. Medicinen är patenterad och säljs endast för väldigt dyra summor, piratkopierar du dessa mediciner för att ge elelr sälja billigt till de som behöver kommer du åka på gigantiska skadestånd. Skulle man plagiera den patenterade medicinen skulle det inte inskränka särskillt mycket av bolaget som äger patentets marknad, de säljer till västvärlden, inte till Afrika och Asien. Trots att deras marknad skulle förbli oberörd så låter de inte andra bolag tillverka billiga varianter som kan hjälpa alla i akut behov av medicin - för det förlorar de pengar på! En kort titt på samhället i stort, och vad ser man? Man ser ett typ exempel på kapitalism och hur den skadar människor. För mig är politisk aktivism att 1) se det, 2) tycka att det är förjävligt och 3) vilja göra någonting åt det.

Det finns andra exempel som inte är så stora, men att vara samhälleligt engagerad och intresserad av politik och vad den kan göra är enligt mig ett måste. Samhället är omgivet av politik, allt är politik och det handlar om att välja om man vill vara med och göra sin röst hörd eller låta andra styra. Visst är rösträtten viktig, det är mina gamla partikamrater som kämpade fram den, men det räcker inte att var fjärde år gå coh rösta och säga di eller da, det måste till mer än så för att frammana förändring och förbättring.

det här är politik:  Ingen kan väl ha missat att Franska regeringen drev igenom ett förslag som ska mer eller mindre krossa arbetsrätten för ungdomar så att ungdomar ska kunna slängas och bollas fram och tillbaka mellan olika arbetsgivare för vilken skit lön som helst. Franrikes ungdomar blev förbannade och gjorde motstånd och nu kan man läsa dethär en politisk seger i Frankrike, på grund av att många tillsammans sa ifrån när någonting var åt helvete fel!

Jag vet att ni alla har haft känslan av att det är förjävligt hur USA beter sig i Afgahnistan och Irak (och nu också Iran snart?), fan vad det är surt att inte veta om jag kommer få jobba kvar efter imorgon eller känslan (vanligast bland tjejer) av att inte våga gå genom parken eftersom den itne är upplyst och därför går den långa omvägen.

USA:s utrikespolitik måste bekämpas, de otrygga anställningarna måste bekämpas och tjejers makt och utrymme måste bli större.

Frihet, Socialism och Jämlikhet
eller som vi officiellt säger:
VÄLFÄRD MAKT RÄTTVISA

För mig blir det därför väldigt konstigt när jag får höra att jag är "politiker", på sätt och vis är jag det, ja, men det har en så nedsättande ton. Jag kommer säkert inte under min livstid uppnå frihet jämlikhet och socialism, men jag sk ahjälpa till att ta oss en bit på vägen.

Un pueblo unido..





När snacket ändå är hur mitt liv ser ut och funkar så fortsätter jag med en del som är väldigt viktig för mig och som kanske intresserar mina få bloggläsare. Jag ska nog skriva det som i mina vänkretsar kallas grinpopigt, men jag tar den, grabbar, här kommer grinpop-börje (kan säga att jag sitter och lyssnar på Dia Psalma när jag skriver detta)

Jag har på senare tid åter igen börjat leka med tanken på hur det hade kunnat bli, rent sadistiskt. Hur det hade blivit oim det blivit hon och jag, jag älskade henne, hon gillade typ mig,   hon hade pojkvän. Men tänk om hon vågat gå steget ut, hur hade det sett ut idag? Hade jag haft två ben och armarna rakt ut? hade jag skrivit poesi? (nej, föromlidgen inte) Jag var beredd att helt enkelt ge upp allt och bara vara för henne, men det tillät hon inte. Jag avgudar fortfarande i smyg Marias sätt att säga och göra vissa saker, och när jag ser henne händer det att jag blir skakis i benen.

lustigt det där, det blir mer och mer sant som Zedka säger i Coelhos "Veronika bestämmer sig för att dö": "Den första kärleken tar alltid slut, men den går aldrig över". Jag drömmer om denna flicka ibland, men det säger jag aldrig så att jag hör det.


helt ärligt
helt kärligt
helt härligt
helt förfärligt
helt ärrigt

Blomquisling


-Jag är Quisling
-och hur var namnet?
-Börje
-varför flyger du inte, din jävel?


"Han talar om sin ungdom
och han ångrar sina misstag
och du säger 'ja' och 'jasså'
och att du har lite bråttom"



Jag har bokat tid för uppskrivning, sug på den, du!


Skattesänkning eller välfärd?

Svar till Carl-Oscar Bohlin från moderata ungdomsförbundet: Vi skrev en insändare i Mora Tidning (060315) där vi hävdade att högern vill sänka skatten med 200 miljarder. Carl-Oscar Bohlin från moderata ungdomsförbundet svarade (060330) att de endast vill sänka skatten med 50 miljarder. Vi tycker det är konstigt att Carl-Oscar vågar påstå det då moderaterna på senaste stora partistämman (25-28 augusti 2005) fastslog att ”Den offentliga sektorns skuldsättning bör reduceras och skattetrycket sänkas till nivån i andra jämförbara industriländer” (källa: www.aip.nu). Det innebär en sänkning av den totala skatten från ca 50% till 40% (som är snittet i EU15) av BNP (bruttonationalprodukt). Vi ska försöka förtydliga dessa siffror: BNP uppgick 2005 till 2622 miljarder kr, en sänkning i moderaternas storleksordning innebär en sänkning med 250 miljarder kronor (lågt räknat). Fortfarande är siffrorna svåra att få ut någonting konkret av. Låt mig ge två förtydligande exempel: 250 miljarder kr motsvarar var femte skattekrona. 250 miljarder kronor motsvarar mer än hela landets totala utgifter för sjukvård. Förslag på en sådan skattesänkning har även tagits upp av ledande personer i alla andra borgerliga partier.

 

Carl-Oscar Bohlin, muf, skriver också att Vänsterns politik är dyr för att vi vill ta ifrån folk deras pengar och att vi kämpar för vanmakt. Högern menar att eftersom de vill sänka skatten kommer alla få mer och de som har det sämst få det bättre. Så är inte fallet. Skattesänkningar gynnar den ekonomiska eliten och inte oss vanliga människor. Skatten går idag, som jag tidigare nämnt, till att betala vård, skola, vägar m.m. och en sänkning av skatten skulle innebära mindre pengar till dessa välfärdsinrättningar. Den ekonomiska eliten skulle inte ha några problem att betala för sin vård och utbildning, de tar bilen istället för bussen. Det är mot oss vanligt folk som högerns skattesänkningar slår, vi måste satsa mer och inte mindre pengar på välfärden!

Läs vidare på: http://www1.techsell.se/aip/smpage.fwx?page=12&nyheter=10068

 

Björn Blomkvist
Björn Grahn
Ung Vänster Mora & Falun


precis som alla andra...

(Efter slakt av dikten "Den ateistiske profeten Börje")



jag andas på min spegel och skriver med pekfingret strofer, som förtrollar
kokar ihop känslor i en lerdegel och serverar dem ristade i tegel
sätter segel med list, för det var visst som Hegel sa att jag förlorar mig själv för att finna mig i dig. Nåja, Jag är inte filosof som ska få er att vakna och det får ni finna er i. Jag räknar med att ingen saknar mina tankar när scenljuset slaknar. Vad gör jag då här? Jag betraktar, föraktar de som profiterar på kultur och jag profilerar mig som en av de poeter som förnekar gudar och kungligheter. En regnskur kommer flygande så fort jag sjunger i dur, det är därför jag ter mig sur.

Det blir på er jag avlastar detta som ett vendetta. En hämnare i hätta och tubsockor som bor i ett kor och saknar gemensam nämnare med mina troende inneboende. Jag är en av alla dockor som fått liv och gått ut i strid. fast jag gör det mest för att ha något skrivet om att jag givit upp illusionen om normen och att jag ogillar den illavarslande pensionsreformen.

Jag är floskelyttringen; muskelryckningen i din mungipa när du ler och den glipa i huset som släpper in ljuset som blänker i dina läppar. Jag är mannen i dina drömmar och drömmen i din man, ja, just han. Det var jag som försvann så fort du fann att lögnen var sann. Jag är hjärtat som brann och regnet som släckte det. Spöket som sov - jag väckte det. Jag är en grann ung man på arton år som står i poser på scen för er och stammar fram annagram och ordlekar om att jag förnekar gudar och kungliheter. Jag är precis som alla övriga bedrövliga dödliga som förstrött fötts via sms och är less på en värld med för få ferier - jag är en helt vanlig kille som gillar tecknade serier



insomnia

Jag sover mer än tolv timmar, drömmer massa sjuka saker, vaknar, är svintrött och tittar på min vävtapet. Jag vill inte, orkar inte, någonting.

Jag har två funderingar, om ni vet svaret kan ni väl svara?

Har en not en tredje dimension, i så fall, hur ser den ut från sidan?

Varför smakar plektrum jord?




Gråt inte över mig, vänta inte på mig, säg ingenting till min mor
jag ger fan i allt, jag gör nytta här, bryter guldmalm ur vår fosterjord
vägen har tagit slut, rälsen har tagit slut, bara horisonten lyser blå
jag skulle gråta om jag kunde gråta men alla tårar har tagit slut i Bodiabo


De ensligas allé

Totta Näslunds och Mikael Wiehes Skiva med Bob Dylan tolkningar släptes för nån vecka sedan. De Ensligas Allé. Den är bra. Det känns som att Mikael Wiehe och Totta Näslund (från banden Hoola Bandoola Band och Nationalteatern) i kombination med Bob Dylan inte kan gå fel.

Totta Näslund dog för ett knappt år sedan och vi var många som oroade oss över att skivan aldrig skulle bli klar. Det blev den. Mikael Wiehe sa på sin spelning på Peace and Love i somras att den skulle komma, att han skuklle göra klart den själv. Han sa det innan han spelade Ni som tjänar på krig, en översättning av Masters of war. Den låten måste jag nog säga är det bästa spåret på hela skivan, den handlar, precis som titteln låter oss veta, om de som tjänar på krig.

"ni som tjänar på krig och på att människor dör
ni som tillverkar vapnen som slår ihjäl och förstör
ni som säljer gevären och kanonerna med
jag vet var ni finns och jag vet vem ni är

[..]

ni ksickar misiler emot kvinnor och barn
emot gamla och sjuka som inte har något försvar
och ni är liksom gamar och ni lever på lik
fast ni slipper ju höra de sårades skrik

ni hotar vår framtid och våra ofödda barn
med bakterier och gifter och plutonium och uran
och ni kanske har pengar och ni kanske har makt
det enda jag känner för er är förakt

jag måste ställa en fråga tror ni silver och guld
kommer köpa er fria från ansvar och skuld
tror ni era viktiga vänner kommer vara er till hjälp
den dag när ni brinner i helvetets eld?

jag hoppas att ni dör och att det inte går fort
ni får pina och plågas för allt det ni har gjort
den dag ni är döda det blir en underbar dag
jag ska gå dit där ni ligger  och jag ska pissa på er grav"

Köp eller ladda ner skivan, den är värd att lyssna på!


mina hjältar bara dör..

Harrison Ford eller mr. Bean?

Jag noterar att TV4 på sin valsajt utlyst en omröstning, vilken politiker är mest lik sin dubbelgångare.

Peter Eriksson och William "CSI" Petersen
Lars Leijonborg och Mr Bean
Lars Ohly och Harrison Ford
Maud Olofsson och David Letterman
Fredrik Reinfeldt och Alfons Åberg
Göran Hägglund och Magnus Härenstam
Göran Persson och James "Soprano" Gandolfini

Se bilder på samtliga tävlanden på
TV4s valsajt

röda bandet

någon som vet hur man får in vänsterpartiets röda band på sin lilla blogg?





Börjes kamp mot snöänglarna, andra ronden


kanske tycker någon att jag rider lite väl höga hästar när jag står på scen och käftar och utropar krig mot gudssonder i snön men jag strider på och lider hårt och jag kommer vinna, vågar jag påstå trots få som vågar stå på sig och stå på min sida ska jag se till att snön får lida. En sofistikerad allierad har jag, det är solljuset, vi ritar demoner i gruset som blivit kvar när snön försvunnit - vi har vunnit för se hur snön flyr i svårt chock att gruset yr när änglarna flyger bort - vi går på knock jag och solen.

Vi ser frammåt, mot att tvillingarna, kräftan, lejonet och jungfrun stiger av min Noaks-båt och sjunger en vacker låt om sommaren en solstol en kille
utan solbrillor och pillar upp en pilsner ur  sin väska och vaskar guld i en stol, bredvid mig har jag min partner in crime, solen i en solsol surplandes på en lime-cider.

Det är för de stunderna jag lever och ger väl fan i vad det kostar att ta sig dit - åtta månaders hårt slit mot snöänglar är det värt för en enda sommardag som inte regnar. Jag är beredd att rädda resten av året också, men änglarna är inga änglar och kommer hit till de små barnen som bad om en vit jul och ajg vill inte hamna i krig med store tomte far så jag spar mitt krig till tiden efter jul, det är fan inte kul men det måste göras - vintern måste störas och snöänglar förgöras. Som henry sa att vara dum ful kladdig slö och trist är helt ok om man är värre än antikrist - och jag har ett öppet krig mot guds barn i snön..


den är inte klar - ska bearbetas mer, de thär är bara ett utkast.. vad tycks?

Åderb-rock

Jag har tappat bort min plånbok och busschauffören säger att jag måste betala trots att jag egentligen har busskort och har blivit av med plånboken. Jag betalar och sätter mig på bussen på väg hem. Jag börjar i smyg gråta för att busschauffören int elåter mig åka med. Är det en normal reaktion? Nej. Jag har mått åt helvete idag. Som jag skrev i ett mail tidigare: "jag är ett kompakt gasmoln som endast behöver en gnista för att explodera", jag har mått helvete. Inget speciellt, bara så mycket stress och press och krav och så lite kärlek, kramar och vackra bemötanden. Det var studentfest inatt och jag ville verkligen dit, jag insåg att jag hade en fest att ta igen efter att ha "skippat" förra. Men efter den gnistan på bussen insåg jag det jag misstänkt hela dagen - jag mår för kasst för att gå ikväll, jag är för schleten.

Dagen har varit helt åt helvete, allt förutom en sak,
NevärlläjF! NevärlläjF släppte sin demo idag (typ den snyggaste skivan som någonsin har tillverkats)! De spelade även på korridoryran i skolan idag och gjorde ett helt klockrent framförande. De är hjältar - skönt med folk som vågar vara dumma i huvudet och utrycka det i musik (dum i huvudet är alltså bra som fan att vara!).  Den här skivan är det största som hänt i musikvärlden sedan philemon arthur and the dung släppte sin debutskiva 1972.



"jag lottar ut mina minnen
och räknar mina sinnen
5, 6, 7, 8.."


jag har blivit trebarnsmamma

Vi (eller egentligen ina föräldrar) är med i en fårförening, alltså en förening som äger ett par får ihop. Det första jag lärde mig ur det var att får 1) Säger mää och aldrig bää - min uppväxt har byggt på lögn, 2) att om man vrålar "hallååå" svarar fåren med "määääää", det är kul. Vad som dock inte är så kul är att nu har vi börjat få en del lamm, och en del tackor klarar inte av att ta hand om dem. Igår tog mor hem ett lamm och idag konstaterade vi att hans mamma hade juver-inflamation och vi tvangs därför att ta hem alla tre lammen som den tackan fött. Ett lamm på ett par dagar behöver en hel del mat och för att de ska överleva måste man mata dem med nappflaska. Det är olidligt - dessa flasklamm är så himla söta och gosiga och blir så otroligt keliga när de blir större.

Nu har jag suttit i två timmar och tittat på TV och nappflaskat lamm. De är söta och låter väldigt sött - men mycket. När de inte käkar slaggar de eller raglar omkring på sina små taniga ben och tittar på saker - det är kul.

Jag återkommer med berättelser om hur det går med dem senare.

Flasklamm1

Här matar jag Roine medan Rambo och Rosita törstar efter mer låtsasdi

Elva minuter i boet

Jag har just läst ut Elva minuter av Paolo Coelho. Jag vet att jag har pratat mycket om honom på sistone, men efter Veronika bestämmer sig för att dö var det svårt att inte vilja ha mer. Elva minuter handlar, som Coelho skriver i inledningen, om ett känsligt ämne. Kärlek och sex. De böcker som finns som berör dessa ämnen tenderar att ha en väldigt gubbsjuk touch, men Elva minuter var ett undantag. Boken handlar om en ung brasilianska som blir tagen till Schweiz med löfte om att tjäna mycket pengar på att dansa (på en stripklubb skulle det visa sig). Hon gör några försök att bli modell men lyckas aldrig och slutar istället upp sm lyxprostituerad. Jag var lite skeptisk till en början (läs mer på Tora Breitholtz blogg: Den lyckliga horan är en myt) men när man kunda släppa tankarna i riktning Lilja 4-ever. Blev boken mycket intressant.

Sex och kärlek är tabu, även om tabun har försvunnit mer och mer iochmed sexualiseringen av det offentliga rummet m.m. Coelho tar upp ämnet, inte som en gubbsjuk som vill gotta sig i sexscener (endast ett fåtal sådana) utan på ett mer rationellt sätt. Sex och kärlek berörs teoretiskt och resonemangen slutar upp i
konstaterandet att kärleken och sex inte är teori, rationalitet och förnuft.

Jag tror att Elva minuter i stor utsträckning var orsaken til att jag började krafsa på dikten i förra inlägget (minnesanteckningar till en kärleksdikt). Som alltid lyckas Coelho väcka förmågan att drömma, att längta och även denna gång, känna en glad klump i magen.

Jag läste ut den här boken inatt och började idag på bussen på en ny höjdare - Boet av Franz Kafka. En långnovell (ca 40 sid.) som var det sista han skrev innan han dog. Den handlar om ett Jag (förmodligen någon form av insekt) och hur den inreder sitt bo och hur livet för honom ser ut. Stört och underbart på ett sätt bara Kafka kunde skriva.


"om jag inte tänker på kärlek, är jag ingenting"
Elva minuter

utkast: Minnesanteckningar till en kärleksdikt

Jaget och duet blir sammanslaget
det här är en monolog om en duett
vi löses upp i en kram, det strama och lama försvinner.
Jag brinner.
kläder rinner av och dina fjädrar spelar över min mage,
delar in den i rutmönster
ritar fönster och öppnar
 - ser rakt igenom mig
jag ser på dig och du ser på mig
och jag tänker att Gessle kränker
det vackra
korkar opp min kropp
du är campagne och dropp
jag en sprucken kastanj

Vår hud löses upp och blir till pölar på golvet
vi finns
- finns inte
- finns till
skrik om du finns
din Prins minns att han har funnits till

Resterna av våra kroppar spiller ut på på golvet
som i svarta hål stannar tiden till i denna förening av människospill
allt som finns är "tolv minuter i ett"
och om tolv långa minuter skjuter TVn salut för kärleken - till slagord om erotik
allt är sig likt men vi är pölar på golvet och då är allt lätt.

there, there

Nu känns det bättre, ni behöver inte dö.

Inget är personligt, inget är riktat mot någon. Det är bara mitt sätt att bearbeta ångest. Jag hatar ingen, jag är bara less på så mycket nu. I helgen ska jag jobba lite med "minnesanteckningar till en kärleksdikt"
 hade jag tänkt. Jag gillar den, den är lite söt.


I'm deep inside your children,
they'll betray you with my name
[...]
I am the nina, the pinta
the santa maria,
the noose, the rapist
the fields overseer, the agents of orange
the priests of hiroshima
the cost of my desire
sleep now in the fire

Minnesanteckningar till en kärleksdikt

Jag har skrivit lite på någonting som kan bli en ny dikt idag. Arbetsnamnet är "minnesanteckningar till en kärleksdikt" och den handlar om att förvandlas till en blöt fläck. Ungefär. We'll see.. Det är det roliga som hänt idag, i övrigt har jag som alltid varit sliten och nu sitter jag och begrundar Kjell Höglunds mentala hälsa. Fantastisk kille, förmodligen mår han otroligt dåligt, men en fantastisk textförfattare.

Körkort, historiauppgift, historiaprov, religionsuppgift, en till religionsuppgift, projektarbetet, miljökunskapsuppgift, jobb, bostad, en debatt jag inte kan åka på fast jag egentligen har lovat, mitt ostädade rum som en släkting jag aldrig träffat förr förmodligen vill se imorgon, klubb arbetet här i mora som jag inte tar mitt ansvar för, en operation i munnen som verkar ha blivit lite infekterad. De saker som akut stressar mig och som gör att lösningarna på problemen fastnar i ett så kallat clownfenomen (de som kan sin "the Simpsons" vet vad jag menar) - för mycket saker gör att allting fastnar och inget kommer igenom.

I övrigt är det den allmäna ångesten som framkallas av omgivningens slagord om kärlek och erotik. Det är väl bara att inse att vi föds nakna och utan namn, vi dör ensamma med ärrad kropp. Det är ingen som har lite vänskap, en klapp på min mage och ett leende som visar att du förstår helt vad jag känner? Någon som har lite vänskaplig närhet att sälja? Annars REAr jag ut min kropp och själ och bjuder på fraktkostnaden. Som någon tidigare kommenterat någon dikt jag publicerat på bloggen måste jag ta det försiktit så jag inte spricker, så pretentiös jag är.

Att styras av röster är fel, oavsett om de finns i ditt huvud eller i din omgivning.