Naturvetenskapen

Rent krasst: Vad är snö? Det är vatten som på grund av den helvetiska kylan gått från att vara flytande och rinna undan till att ligga kvar på marken och täcka allt man ser. Grattis, vattnet ligger klvar på backen och rinner inte undan. Men jag gör terapiläxor och lär m ig älska livet ändå - fyfan..

För vidare läsning se Wikipedia:
Snö
Kognitiv Terapi

Skuggbudget

Hittar på Kalle Larsons blogg ALLTID RÖTT: Landets bästa budget

Det är en länk till vänsterpartiets, sk skuggbudget, dvs budgetmotion
här är några av de reformförslag som Vänsterpartiet föreslår:
  • Höjda studiemedel med 1 200 kronor/månad från 2007.
  • Höjt tak i a-kassan från 730 till 880 kronor per dag från 1 juli 2007.
  • En omfattande tandvårdsreform med ett högkostnadsskydd, från 2008.
  • Höjd garantipension från 2008, fortsatt höjning av bostadstillägget till pensionärer till 95 procent, stegvis höjning av sjuk- och aktivitetsersättningen
  • (förtidspension), till 67 procent. Vi höjer även bostadstillägget för denna grupp.
  • En satsning på 750 miljoner kronor per år för att uppnå tillgänglighetsmålet förpersoner med funktionshinder
  • Förlängda bostadsproduktionsstöd till 2008, med höjd ambitionsnivå under 2007även jämfört med vårbudgetpropositionen, för att skapa förutsättningar förbyggandet av 13 700 hyreslägenheter 2007 och 15 000 år 2008.
  • Slopad karensdag i sjukförsäkringen från 2008
  • Fortsatt stark satsning på vuxenutbildningen, till skillnad från regeringens förslag
  • Mer resurser till Ekobrottsmyndigheten
Men vilken tur att vi inte kommer få igenom de reformerna i riksdagen, det skulle ju kunna innebära rättvisa och omfördelning. Tur att vi får sänkt a-kassa och sänkt förmögenhetsskatt - det är ju bra för jobben!

Mörkerlegetimation

Det är konstigt att något så vitt kan symbolisera så mycket mörker. Det är snön som har bildat ett tunt och genomblött täcke av mörker - symboliskt och rent faktiskt. Nu går det bara utför.. håll i er.

Riv Muren

En insändare jag precis skrivit och skickat in till ett gäng tidningar. Får se om den blir publicerad...

RIv Muren

Riv muren – Befria Palestina!

I Snart 40 år har Israel ockuperat Palestina. Varje dag bryter Israel mot 50 punkter av FN:s förklaringar av De allmänna mänskliga rättigheterna, bland annat genom att förneka Palestinier friheten at resa var de vill och genom tortyr i samband med förhör. Sedan 2002 pågår ett bygge av en mur på Västbanken (i Palestina). En mur som Israel bygger långt in på palestinsk mark och som på sina håll är dubbelt så hög som Berlinmuren var och beräknas bli över 600 km lång när den är färdig. På så sätt lägger Israel närmare hälften av återstoden av Palestina under sin kontroll. Internationella domstolen i Haag har fördömt detta murbygge och förklarat muren olaglig. Israel bryr sig inte. Trots detta står omvärlden passiv, tystnaden är kompakt, från både den gamla och den nya regeringen. När någonting sägs är det till Israels försvar. Det är dags att sätta press på Israels rasistiska regering, precis som apartheidsystemet i Sydafrika störtades genom en internationell handelsbojkott måste apartheidstaten Israel störtas genom en internationell bojkott. Inga pengar åt Israels rasistiska politik – Bojkotta Israel!

Björn Blomkvist
Ung Vänster & Vänsterpartiet Falun




Ny kupp i Venezuela?

Jag läser Venezuelanyheter och mår bara dåligt, och bra. Venezuela är en spricka i fasaden och en ljusglimt på en nattsvart himmel. USA visar åter igen sin antidemokratiska sida. Läs mer: Ny kupp i Venezuela?

guld

Jag gör en stege av mia drömmar ikväll
och tänder alla lyktorna på stan
när de speglar sig som starkast
i asfaltens hav lägger jag mig och tänker på dig


den sista färden

det här är den sista färden
och jag använder en kass metafor som en metamofos om min syn på världen. Det är stelt och helt banalt för er men för mig är det helt avgörande. Du må finna det förförande och fantastiskt att min kropp är elastisk men jag vill ju bara bli elektrisk. I en hektisk sista färd i denna värld (och så massa dåliga rim som flärd och härd)
i en tärd kropp som vägrar stå opp utan regelbundna läxor och ett liv fyllt av häxor. Jag bor kvar i mitt kor men tänkte börja be när jag blir stor för du ska inga Björnar hava jämte mig men  jag vill ha dig.

Var är Zack?

Sitter och lyssnar på Tom Morello (från Rage Against the Machine) och Serj Tankian (från System of a Down) i deras  radioprogram Axis of Justice som är en del av deras politiska organisation med samma namn. De spelar cool musik och snackar med olika krigsmotståndare och snackar om jävligt bra grejer. Före det har jag tittat på några livevideor av RATM. Jag kan bara säga en sak, jag kan döda för att få se dem live.

För övrigt frågar jag mig var fan Zacha de la Rocha (sångare i RATM) tagit vägen. Vågar man fortfarande hoppas på en reunion? Nej, det gör man nog inte, men man kan ju alltid  hoppas.

Åderb-Rock (again)

Nevärlläjfs EP, som släpptes i våras och som är helt enastående (Det bästa som gjrots sedan philemon arthur and the dung släppte sin LP på 70.-talet) att tillgå på nätet. Bara att ladda ner från the Pirate Bay (den är givetvis upplaggd där med artisternas samtycke.) Don't even think about missing it!

Hadelurija!

"Vad ska du bli när du blir stor?
jag ska bli som far och mor
"
Börje, fritt efter Ebba Grön

Jag ska utbilda mig till civil ingenjör (som alltså båda mina föräldrar har gjort) nästa höst. Var ett ta ginne på inriktningen industriell ekonomi i Linköping, men sen insåg jag att den utbildningen bara gick ut på att hitta på häftiga ord så som "managementkonsult" och "investment manager", jag hade hoppats på att det gick ut på att vara naturnörd (som alla civilingejörs examen) och läsa massa intressant ekonomi.
 Nu lutar jag åt Kemiteknik med fysik på Chalmers, men GBG är så långt borta. Så vad återstår? "Kemi och kemiteknik" vid KTH. Men STHLM är ett avslutat kapitel och en vacker död stad dessutom - vad är mina föräldrar (civ.ing. inriktning? justdet, kemi).


Dessutom skrev jag ett jävligt bra högskoleprov i lördags.

Tora håller mig uppdaterad

Vissa politiska frågor känner jag att jag har fruktansvärt dålig koll på och det är då skönt att kunna luta sig tillbaka på andra människors kunnande. Ett exempel är abortfrågan. Det är då skönt att man har Tora Breitholtz blogg att följa och på så vis få läsa ett och annat inlägg om aborter. Det senaste är ett lysande enkelt genomskådande av Kristdemokratiske partiledaren, tilllika socialministern, Göran Hägglunds uttalande om abort. Tora - Etisk diskussion om sen abort?

klockrent!

med kanylen i en ven

Med kanylen i en ven i mitt ben är det lätt att få syndernas förståelse och hyndornas förlåtelse
med en Casio 9750G väger Matte E lätt som B, kan du se det?
med socker i blodet är det rätt lätt att dra i rodret och styra bort från ordet "beroendet".
med min iPod laddad med stulen musik blir fysik lyrik och kemi poesi när jag sitter med min sådd i leran mellan skjulen.

Reinfeldt - en negroid kannibal

Jag blir så lycklig åt den antirawsistiska kampen. Aldrig trodde jag att antirasistisk research i form av besökande av nazistiska organisationers hemsidor kunde vara såhär kul. Det hela är en påstådd intervju med Fredrik Reinfeldt med anledning av att det avslöjats att hans farfars farfar var kannibal och kom från Afrika.

Aldrig trodde jag att nazister hade sån humor. Läs artikeln i sin helhet, nedan följer några godbitar.

"Att den nye statsministern har negerblod i ådrorna kan förklara den anti-svenska politik som han och hans parti länge stått för. Det finns anledning att misstänka att även andra ledande politiker har undanhållit relevanta fakta om sin verkliga härkomst. Tidigare har bl.a. obekräftade källor gjort gällande att Folkpartiets Lars Leijonborg i själva verket är ett UFO."



"Fredrik, ni gjorde ett rekordval i år och din dröm om att bli landets statsminister har gått i uppfyllelse. Trots detta väljer du nu att lämna allt och bege dig till Afrika. Många är chockade. Förklara.

   - Om jag ska vara ärlig så kom det här med farfars farfar inte som en total överraskning för mig. Man har haft sina aningar. Jag har, liksom de andra partiledarna, varit mån om att sälja ut mitt folk under åren. Nu vet jag att svenskarna egentligen inte är mitt folk och då känns mitt förrädiska beteende faktiskt rätt logiskt.

Utveckla vad du menar med att du haft dina aningar.

   - Småsaker hämtade ur vardagslivet. Varje gång jag exempelvis passerat en trumspelande neger på stan, så har det liksom börjat spritta och rycka i kroppen. Det har många gånger krävts stor självbehärskning från min sida för att inte börja veva med armarna och skaka loss till bongo-trummornas rytmer."


Ibland kan människofientliga nazister vara hysteriskt roliga.

Man i könsmaktsordningen - Feministisk jota-uppsats,

Bakgrund
Som arbetslös anmälde jag mig för någon månad sedan som lärarvikarie för grundskolan. Jag har varit ute ett par gånger på låg- och mellanstadieskolor här i Falun och jobbat. I egenskap av lärare får man en möjlighet att se skolan ur ett annat perspektiv. Man ser på ett helt annat sätt maktstrukturer då man, i det avgränsade området, står högst upp i den direkta makten.

Tes/frågeställning
Feministisk grundtes
: Förutom det biologiska könet uppfostras in i könsroller, manligt och kvinligt, eller som Simone de Beauvoir utryckte det: "man föds inte till kvinna, man blir det". Utifrån det socialt konstruerade könet, utifrån genustillhörighet, behandlas killar och tjejer, män och kvinnor olika. Det är i enligthet med könsrollerna män får mer utrymme och större möjligheter. Detta kallas könsmaktsordning. Dessa strukturer finns i hela samhället.

Vanlig exemplifiering av könsmaktsordningen: I skolan får killar mer uppmärksamhet och mer hjälp av läraren. Det är mer accepterat att killar är lite bråkiga och högljudda - man vet ju hur pojkar är - medan tjejer förväntas vara tysta och inte prata i onödan, arbeta hårt och vara duktiga i skolan.

Kan jag, som medveten feminist högst upp i klassrumemts maktstruktur, finna spår av detta kivnnoförtryck i skolan?

Resultat
Efter två dagar med ett fåtal klasser , åk. 2 och 3, kan jag konstatera att jag, om jag bara slappnar av och säger åt eleverna när jag tycker de uppför sig dåligt är tröskeln för att säga till "argt" lägre om det handlar om en tjej än om det handlar om en kille. Vanligare är det att jag går fram till killarna när de blir "stökiga" och frågar om de gör som de gör för att de tyckar att uppgifterna de jobbar med är svåra. Genomgående var jag mer generös med beröm till killarna och hade mindre tålamod med tjejer som inte förstod. Jag såg att andra lärare var likadana. Det här var inte något trakaserande av tjejer eller något medvetet arbetssätt utan kom sig naturligt. När jag i mitten på min första dag upptäckte det försökte jag ändra på det. Resultat: det gick.

Slutsats
Könsmaktsordningen finns i skolan. Vilket kön man fostrats till påverkar människor och hur de ser på andra människor. Feminism handlar om att se dessa maktstrukturer och att vilja göra någonting för att förändra dem. Det är ändå en stor skillnad mellan att vara feminist som man och kvinna, på samma sätt som det är skillnad att slå och bli slagen. Som man lever jag i den halvan av män som tjänar på att maktstrukturerna uppräthålls, genom att män generellt sett ges större möjligheter än kvinnor ges också jag större möjligheter än kvinnor i min omgivning. För kvinnor handlar det om att varje dag känna av hur de behandlas sämre än män i sin omgivning och om någon trycker lätt på ditt huvud när du klättrar i berg kommer du märka det mer än om någon försiktigt gör det lättare för dig genom at tlyfta dig. För mig handlar feminism till stor del om självransakan, att lägga märke till de gånger då jag faktiskt trycker ner tjejer och behandlar dem sämre än killar.

Jag ber inte om ursäkt, jag säger mig inte vara dålig, det här är endast en betraktelse av hur man, även som medveten feminist, påverkas av hur samhället ser ut. Könsmaktsordningen och genussystemet finns så djupt rotat i oss att det som man krävs ständig vaksamhet för att lägga märke till, och förändra dessa strukturer.

Aftonbladet uttalar sig angående populism

Hittar, via Venezuelanyheter, en artikel från Aftonbladet om Venezuelas socialistiske president Hugo Chavez. En väldigt flummig artikel med väldigt många under-bältet-slag och insinuationer. Det jag dock finner roligast är följande:

"Trots att demokratiskt valde Chavez stryker kommunistdiktaturer medhårs är han ingen traditionell vänsterman. Snarare är den gamle officeren populist. Poppis bland sitt lands fattiga för att han använder oljerikedomen till bättre sjukvård och bostäder."

Det må vara sant att Chavez inte gjort mycket för att omfördela storkapitalet, men att kalla det populistiskt att driva vänsterpolitik bara för att det är populärt hos stora delar av befolkningen är nonsens.

The road to Guantanamo

Den filmen ska spridas. Ladda ner den, bränn den och dela ut den till alla dina vänner. Den är så sjukt viktig att den måste ses. Kampen mot USA:s brott mot de mänskilga rättigheterna är fett viktig och filmen är ett bra steg på vägen. Ladda ner filmen här. Direkt efter att ha sett den förnyade jag mitt medlemskap i Amnesty. Det är något alla borde göra.