Vänsterpolitiken är inte död

En skön kille vid namn Anton har kommit med en del hetska kommentarer till ett antal av mina tidigare inlägg, som berört politik. Det slog mig at tmitt svar till honom gott kunde skrivas i ett n ytt inlägg, för det har så pass mycket av innehåll som jag vill publicera att jag finner det onödigt at tbara lägga det i en kommentar i ett gammalt inlägg.

Jag har både hört och
läst Lars Ohlys kommentarer till valförlusten, han säger att vi nu ska vara en aktiv, stenhård opposition, skulle det vara något konstigt?  När ett parti sitter i riksdagen och tillhör en minoritet är det solklart at tman ska bedriva en opposition.

Problemet med att "sossarna [...] förlorade makten till en motståndare som gick till val på sänkt A-kassa och fler arbetstillfällen" är ju att vi för första gången i historien hör en borgerlighet gå till val på att låta som sossar, och sossar går till val på att låta som vänsterpartister. Göran Persson var en illa omtyckt person och att (S) satsade allt på honom gjorde att alliansens fokusering på vem som ska vara statsminister gick hem.

Jag vet att arbetstillfällen finns, men inte arbeten. Jag står fast vid att Ohly var lysande i SVT:s utfrågning. Han fick fram just det, att det behövs folk som jobbar men det finns inte arbeten. Skillnaden? De som idag jobbar mest och hårdast, stressar mest och har sämst betalt är de som jobbar inom den offentliga sektorn. Det gör mest kvinnor, med dåliga anställningsvilkor (timvikariat). Lars Ohly framförde på ett skarpt och lysande sett i utfrågningen att vi därför måste: 1) anställa 200 000 nya människor i den offentliga sektorn, 2) höja kvinnors löner, 3) Stärka arbetsrätten och anställningstryggheten.

Vänsterpolitiken är inte död. Den lever och dess liv är nu, med en borgerlig regering, viktigare än på mycket länge. "Anton" Säger att man inte längre får kalla sig kommunist eftersom det innebär politiskt förtryck. Jag kan inte se ett mer glasklart politiskt förtryck än ett samhälle där man inte får kalla sig kommunist. Anton säger att det inte finns och aldrig har funnits ett av folket styrt, rättvist samhälle. Det har han rätt i. Det som får mig att rynka på ögonbrynen är att han därmed fastslår att vänsterpolitiken är död och att det är politiskt förtryck att kalla sig kommunist och att man därför inte får göra det. Det är fel.

Jag hoppas innerligt på ett samhälle där människor inte behöver "gå på bidrag"  eller a-kassa (återigen: a-kassan är en försäkring, inte ett bidrag!) och jag hoppas på fler anställda inom den offentliga sektorn. För vi behöver fler arbeten inom vården, skolan och äldre omsorgen, för de som arbetar där nu stressar så till den grad att de kommer hamna i långa sjukskrivningar av det.

Vänsterpolitiken har flera gånger förklarats död av högern. Så enkelt får de det inte som att vi bara lägger oss ner och klappar ihop. Vänsterpolitiken inte bara lever, den är någonting nödvändigt för att kunna bygga ett samhälle som skapar rättvisa åt alla!

Skördetider

Efter en dryg timmes arbete har jag ungefär en halvliter hemgjord pesto. På basilika odlad i min balkonglåda. Mycket kan man säga om pesto, men snyggt är det inte...





Fåror

Jag räknar dina fåror
i kinder och läpppar
fåror av syra och tänder
tidens tand
du sjunger om avgaser
i en storstad igen
och ett igengrott trädgårdsland

Jag flyttar in i ditt kranium
med högtravande poesi
ett terarium, med väggarna täckta
av piratkopierad konst
riven på mitten
och en vimpel av papper

Lämna mig i krig & fred

Man kan stjäla, man kan mörda och ändå vara lycklig

läs mina läppar

Läs på mina läppar att jag vill att du ska kyssa mina tilltraslande veners bultande puls. Låt mig känna den känsla som är underbar fast långt ifrån sexuell. Låt dina läppars närvaro och inte deras akrobatiska konster vara det effektfulla. Låt mig le, fast inte för tvunget utan bara le, med magen. Dränk mig i vatten i en dusch. Men låt det inte vara de våta, nakna kropparna som är det drivande, utan känslan av att du är.. här. Skriv med dina naglar, dikter på mina axlar, skriv ett epos på min rygg. Låt det bara inte beröra det det där obehagligt präktiga sättet, utan bara beröra.. mig.








Kan konstatera att jag alltid varit sen i i allt vad gäller musik, jag började gilla Rage against the machine och Pink Floyd långt efter att de laggt ned och som inbitet Thåströmfan kan jag först nu säga att jag som fan fastnat för första singeln från hans senaste skiva..

Fast jag inte sett dig på så länge
tänker jag på dig ibland
det var någonting som fastnade på mig
nåt som aldrig helt försvann
fanfanfan, det skulle varit du

Guerilla Radio

Då var man i opposition. Vi får en borgerlig regering och man känner sig lagom lamslagen. Det här inlägget ska inte bli någonting för att i efterhand ha en möjlighet att säga "vad var det jag sa?" (Det har hela valrörelsen berättigat oss) utan istället ska jag ge en kort sammanfattning av min syn på de kommande två åren.

Vänsterns uppgift blir nu viktigare än någonsin. Högern gick, som Lars Ohly sa, ut men högerpolitik förklädd i vänsterretorik, för att det är det enda sättet de kan vinna val. Reinfeldt har själv sagt, som förklaring till hela "nya" moderaterna-grejen "nej, men de gamla moderaterna vann ju inga val". Vänsterns u ppgift är nu att se till att moderaterna också fullföljer sin vänsterretorik. Alltså att se till att göra nedskärningar i offentlig sektor, försämringar i a-kassan och LAS, införandet av pigavdrag och vårdnadsbidrag aldrig får ske utan att vi protesterar. När de lägger motioner om någon av dessa försämringar måste vi få alla människor att fundera över vem det gynnar. Är det mig, med en kraftigt sänkt a-kassa, eller de rika som fått sina skatter sänkta på min bekostnad? Nu kickar vi igång det antirasistiska arbetet, med anledning av Sverigedemokraternas två mandat i Borlänges fullmäktige, sen väntar solidaritetsarbetet för ett fritt Palestina. Under valet har vi uppmanat folk att ta ställning, nu är det dags att på allvar kräva sin rätt!

till de velande..

Det finns många som ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta. många funderar fortfarande på om de ska rösta borgerligt eller rött. Till de som funderar över att lägga sin röst på de borgerliga partierna eftersom de lovar att skapa fler jobb genom skattesänkningar och sänkningar av a-kassan vill jag visa på lite statistik. 1991 tillträdde regeringen Bildt, en moderatregering, 1994 tog socialdemorkatin tillbaka makten. Här kommer lite statistik över arbetslösheten under 1990-talet. hämtad från AMS.se.

ÅR      Arbetslösa och konjukturberoende program

1990  2,9%

1991  5,2%

1992  10,7%

1993  14,8%

1994  15,7%

1995  14,7%

1996  14,1%

1997  13,1%

1998  10,8%

1999  9,7%

2000  7,9%

2001  6,9%

2002  6,8%

2003  7,1%

2004  7,7%

2005  8,0%

Vi ser tydligt hur borgerlig politik leder till högre och inte lägre arbetslöshet.

Rösta rött imorgon! Ge inte borgarna en chans till att ställa till fanstyg i Rosenbad.


misströstmisströst, pessimism och hat

Mörkret kommer krypande. Inte bara det som hör årstiden till utan också det som hör samhället till. Den tid då socialdemokraterna står för vänsterpolitik upphör på söndag. Åter igen hamnar vi i ett borgerligt styrt Sverige. Ty vinner vi valet kommer vi hindra en implossion av samhället, men den högervridning av socialdemokraternas politik vi sett de senaste åren kommer fortsätta. Så visst fan kommer vi få det sämre. Visst fan kommer hungern finnas kvar i min mage och visst fan kommer jag drömma mig bort till ett annat samhälle.

Jag blir bara så trött på allt. Jag blir bara så less på allt. Jag är arbetslös och känner inte at tjag har någon drivkraft, ingenting att sikta på. Jag har ingenting i det här samhället att leva för. Jag har därför bestämt mig: Efter den här valrörelsen ska jag ut i världen. Jag ska kräla på marken för att finna en hand att gripa. Jag ska leta efter en annan luft, som känns skön att andas. Jag ska flytta, jag ska fly.



Får vi en borgerlig valseger kommer jag inte tillbaka...

Uppträdande

om ett par timmar åker jag till Göteborg. Imorgon kommer jag uppträda på en festival som kommer bli skitbra, massa poesi. Läs mer här: http://overjord.ninda.com/


Jag kommer vara någon sorts pauspoesi runt 01. Kom och kolla!




Centerkvinnorna vid spisen

Min mor besökte för ett par dagar sedan marknaden Mat kring Siljan. Där hade hon blivitpåhoppad av en överdrivet trevlig kvinna från Centerkvinnorna, en kvinnoorganisation inom centerpartiet. Hon blev tillstucken ett tjockt häfte som hette "Mat för dagen", på baksidan ser vi Maud Olofsson posera med ett stort bylte sallad i famnen, bredvid en kvinna jag inte känner igen, som också har något stort grönt i famnen. Kvinnorna ser lyckliga ut. För mig är det mest naturliga att ett häfte som heter Mat för dagen behandlar massvälten i världen, hur de stora klyftorna mellan syd och nord kan elimineras, men icke. Mat för dagen är en kokbok, med ett tjugotal olika recept i.

När DN i förrgår publicerade
en ledare om de olika partiledarnas, i allianspartierna, uppgifter inom alliansen och Maud Olofsson hålls fram, dels som den flitigaste och bästa EU-kramaren och dels som en "morsa-feminist" så faller bitarna på plats. När hon säger sig vara feminist är det efter definitionen "kvinnor ska utföra det obetalda hemarbetet och serva sin man, men hon ska respekteras när hon gör det - trots att hon är kvinna". Att Maud Olofsson ser det effektivaste sättet för Centerkvinnorna att nå ut till sin målgrupp är genom kokböcker med för- och eftertext med (c)-politik gör det hela väldigt tydligt. Maud Olofsson vill inte se klyftorna mellan könen grusade, hon är en särartsfeminist som menar att kvinnor hör hemma vid spisen - om man inte har råd (vilket alla i hennes verklighet har) med en piga.


I samma ledare beskriver man självfallet även Lars Leijonborgs uppgifter i alliansen:
"I stället har folkpartiledaren Lars Leijonborg i den här valrörelsen den svåra uppgiften att balansera kraven på lag och ordning och hårdare tag i skola såväl som bland invandrare mot den traditionella socialliberala hållningen."
Folkpartiets rasistiska politik beskrivs endast väl inbakat i massa annat, så att läsare som inte är uppmärksamma inte ska tänka på det: "hårdare tag [...] bland invandrare"

De här människorna står för det jag inte vill se vid makten: Rasism, antifeminism och underkastelse gentemot EU. Allt detta lyckas DN:s ledarsida åskådliggöra. Vill du eller vill du inte ge makten åt dessa människor? Det börjar bli dags att ta ställning!

tillbaka blick

Jag sitter och kollar bland gamla dikter för att se om man hittar något kul att damma av tills på nästa lördag. hittade en dikt som jag skrev förra året, precis när skolan började och jag skulle gå det sista året på gymnasiet. så här tänkte jag och inte fan har det blivit bättre...


tokiga tankar
som tänks kring tiden
idag är första dagen
på sista året
innan första dagen
på resten av mitt liv

slitna skolbänkars
kallnade gnissel
pekpinnens gissel
svensk grammatik
 - men jag lyssnar
 inte så noga,
känner till
singularis.
Inte läst ekonomi
men förstår begrepp
som att devalvera.
Inte läst filosofi
men vet att liv
ej går att
derivera,
med kemi har jag slutat
laborera
jag har hittat kemikalier
som ger önskad effekt


Var är vargen?

Säga vad man vill om Fredrik Reinfeldt (Han är mörkblå, antifeminist och bombälskare) men när han i SVT:s utfrågningen säger att vargen börjar bete sig onaturligt när den dödar får få rman fråga sig, vilka får ska vargen Fredrik Reinfeldts onaturligt mörkblåa politik döda?

Gemini (birthday song)

Sitter och lyssnar på Why? som jag såg på Roskilde. Det var så sjukt bra, aldrig hört honom förr, men det var så sjukt bra.

Today I fell asleep in a bath of hair.
Hair that once sprouted from my own
white wet chalk follicles.
I swallow a coal
and follow my breath
and I did it with the grapefruit soap
thinking of you.
Bathed, shaved, and oiled,
your legs are two skinny dolphins swimming
between the mattress and the layers of bedding
turning in your drug dry sleep.
When I ask you to kiss my pulse
you offer to start the shower.
I want a verb and you give me a noun.
What do you dream up while I tongue you down?

Debattartiekel till Dalarnas tidningar: Vem bär skulden?

Den 2 september 2006 kan vi läsa i Borlänge tidning och Falu kuriren att Ung Vänster riskerar att polisanmälas för valaffischer. Två affischer har satts upp på Handelsbankens kontor i Borlänge och Fastighetsägaren Bosse Westling hotar med polisanmälan om affischerna inte tas bort av Ung Vänster. Det är en märklig syn på rättsväsendet som Westling gör gällande, Ung Vänster har inte satt upp affischerna och kan således inte hållas ansvariga. Om en man rånar en bank med en pistol tillverkad av Beretta kan inte företaget Beretta hållas ansvariga att ersätta banken, lika lite kan Ung Vänster hållas ansvariga för att affischerna har satts upp. Enligt Westlings modell är det ju i så fall tryckeriet som ska hållas ansvariga, men så kan det inte se ut och så ser inte dagens rättsväsende ut och det är någonting som vi tycker är bra, inte för att vi försöker smita från någon skuld utan för att vi faktiskt är utan skuld och därför inte ska dömas. Det är de som satte upp affischerna som bär skulden, inte de som designade
dem eller de som tryckte dem


Självklart förstår vi att affischerna är ett problem för Westling, men när han ringer och hotar med polisanmälan om vi inte tar bort affischerna blir det hela väldigt konstigt. Våra valaffischer finns att beställa från Ung Vänsters förbundscentral och vem som helst kan komma över dem, det förklarade vi också för Westling men han hade redan bestämt sig att vi bar ansvaret. Ung Vänster affischerar inte på olagliga ställen och det är mycket olyckligt att vi får skulden för att det sker.


Som aktiv inom vänstern måste vi däremot säga att vi förstår att folk tar till dessa metoder, vi har inte råd att köpa feta reklampelare, vi har inte landets stora ledarsidor som basunerar ut våra budskap. Vi har inget näringsliv som pumpar in pengar i vår verksamhet. Vi förstår att folk ser med förtvivlan på hur vänstern aldrig får komma till tals i andra sammanhang än just dessa: när vi anklagas för att ha begått brott eller när någon journalist gjort något ”avslöjande” om vår historia. Ung Vänster är en organisation som organiserar ungdomar för att kräva sina rättigheter och vi håller oss till lagen när vi gör det. Ta ställning – Kräv din rätt!

 


Björn Blomkvist & Daniel Holst
Ung Vänster Dalarna


Uppträdande

Lördag den nionde september uppträder jag i Göteborg. Jag kommer läsa poesi på ett ställe som heter Kalejda, eller något sånt. Återkommer med mer info. komer nog i af bli riktigt kul, massa poesi och en del musik, vad det verkar. Jag kommer läsa dikter och hålla lite låda någon gång på kvällen..