Debattartiekel till Dalarnas tidningar: Vem bär skulden?

Den 2 september 2006 kan vi läsa i Borlänge tidning och Falu kuriren att Ung Vänster riskerar att polisanmälas för valaffischer. Två affischer har satts upp på Handelsbankens kontor i Borlänge och Fastighetsägaren Bosse Westling hotar med polisanmälan om affischerna inte tas bort av Ung Vänster. Det är en märklig syn på rättsväsendet som Westling gör gällande, Ung Vänster har inte satt upp affischerna och kan således inte hållas ansvariga. Om en man rånar en bank med en pistol tillverkad av Beretta kan inte företaget Beretta hållas ansvariga att ersätta banken, lika lite kan Ung Vänster hållas ansvariga för att affischerna har satts upp. Enligt Westlings modell är det ju i så fall tryckeriet som ska hållas ansvariga, men så kan det inte se ut och så ser inte dagens rättsväsende ut och det är någonting som vi tycker är bra, inte för att vi försöker smita från någon skuld utan för att vi faktiskt är utan skuld och därför inte ska dömas. Det är de som satte upp affischerna som bär skulden, inte de som designade
dem eller de som tryckte dem


Självklart förstår vi att affischerna är ett problem för Westling, men när han ringer och hotar med polisanmälan om vi inte tar bort affischerna blir det hela väldigt konstigt. Våra valaffischer finns att beställa från Ung Vänsters förbundscentral och vem som helst kan komma över dem, det förklarade vi också för Westling men han hade redan bestämt sig att vi bar ansvaret. Ung Vänster affischerar inte på olagliga ställen och det är mycket olyckligt att vi får skulden för att det sker.


Som aktiv inom vänstern måste vi däremot säga att vi förstår att folk tar till dessa metoder, vi har inte råd att köpa feta reklampelare, vi har inte landets stora ledarsidor som basunerar ut våra budskap. Vi har inget näringsliv som pumpar in pengar i vår verksamhet. Vi förstår att folk ser med förtvivlan på hur vänstern aldrig får komma till tals i andra sammanhang än just dessa: när vi anklagas för att ha begått brott eller när någon journalist gjort något ”avslöjande” om vår historia. Ung Vänster är en organisation som organiserar ungdomar för att kräva sina rättigheter och vi håller oss till lagen när vi gör det. Ta ställning – Kräv din rätt!

 


Björn Blomkvist & Daniel Holst
Ung Vänster Dalarna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback